Geschiedenis

Peka Arabians is een kleinschalige fokkerij van Arabische volbloed-paarden, gelegen tussen de velden aan de rand van de Boswachterij Sleenerzand in Drenthe. Peka Arabians is gestart in 2005 en wordt gerund door de eigenaar Petra Mulder.

Het doel van mijn fokkerij is het fokken van een arabier met zoveel mogelijk rastypische kenmerken, zoals grote expressieve ogen, breed voorhoofd met een duidelijke “dish”, lange hals, goed beenwerk en natuurlijk ruime krachtige bewegingen.

Ik hoop dit te bereiken door het zoeken naar de juiste combinatie van verschillende bloedlijnen. Kwaliteit en schoonheid zijn hierbij twee belangrijke drijfveren.

boerderij

Het was in 1988 dat ik besmet raakte met het arabierenvirus. Ik werkte toen op een farm in North Carolina, USA bij de nederlandse familie Verwoerdt. De familie Verwoerdt fokte met arabieren en hun tophengst was Sirladdinn, een zoon van de legendarische hengst Aladdinn. Ik was op slag verliefd op deze geweldige hengst en mocht hem elke dag berijden.

Een van hun merries was Sazhenka, een dochter van de hengst Prononce en gefokt door R. den Hartog sr. Toen de familie Verwoerdt weer terugkeerde naar Nederland namen zij Sirladdinn en Sazhenka mee terug. Na een paar jaar kocht ik mijn eerste arabier, een zoon van Sirladdinn en Sazhenka, Shareer genaamd. Deze inmiddels ruin van 12 jaar is nog steeds in mijn bezit en is een heerlijk rijpaard geworden. In 2001 ben ik verhuisd van Den Haag naar Kibbelveen in Drenthe waar ik naast de Arabierenfokkerij een bed & breakfast/gastenverblijf genaamd de Kibbelhoeve run.

Ook Sazhenka, die ik inmiddels kon overnemen verhuisde mee naar Drenthe en na een jaar mocht Sirladdinn hier ook komen genieten van zijn oude dag. Helaas is Sirladdinn in 2004 op 21-jarige leeftijd overleden. Sazhenka heeft in 2005 op 20-jarige leeftijd nog een veulen gekregen van de hengst Shamal Ibn Kendal. Sashal, een prachtig zweetvosje, blijft de rest van haar leven bij PEKA-Arabians aangezien zij het begin was van mijn Arabieren- fokkerij en het ook Sazhenka’s laatste veulen is. In 2005 heb ik de merrie Ydola gekocht van de familie Kuijf. Deze prachtige merrie van Psytadel uit moeder Yafit (v. Abakan) kreeg in 2007 haar 1e veulen van de hengst Amalfi. Ik heb hoge verwachtingen van Ydola en hoop dat ik met deze merrie mijn doel kan bereiken nl. het fokken van prachtige arabieren met alle typische kenmerken van het Arabische ras.

Petra Mulder